Šedivění vlasů: Co ho způsobuje, může být předčasné a lze mu zabránit?

Hlava, kterou zdobí šediny, je neklamným znakem blížícího se stáří. Jelikož naše společnost preferuje mládí, je pochopitelné, že se snažíme toto hlodání zubu času v našem organismu zastavit, či oddálit. Co o vás šedé vlasy prozradí? A dá se s nimi něco dělat?

Ve vlasech je, stejně jako v kůži, nebo v oku, přítomen pigment, který jim propůjčuje barvu. Postupem času ale dochází k jeho ztrátě, takže jsou vlasy na první pohled stříbrné a šedivé. Samozřejmě, máme velkou výhodu v tom, že máme k dispozici nepřeberné množství různě kvalitních a různě drahých barev na vlasy, které se postarají o náš bezchybný a pěstěný vzhled.

Pravda je ale taková, že šedé vlasy rostou velmi rychle. Takže je nutné počítat s mnohem častějšími návštěvami kadeřníka, nebo drogerie. (Klidně i každých čtrnáct dní.) Proto je určitě moudré vědět, jak se k tomuto jevu nepropracovat dříve než je nutné.

Co způsobuje šedivění vlasů

Šedivění vlasů: Co ho způsobuje, může být předčasné a lze mu zabránit?

Šedivění je proces, který přichází do hry ve chvíli, kdy vlasové folikuly ztrácí pigment. Vlasy, které měly dříve zrzavou, černou nebo hnědou barvu tedy mohou být najednou šedé, nebo stříbrné. V některých případech lze předčasnému šedivění předejít, ale hodně záleží na tom, čím byl tento jev vyvolán. Šedým vlasům už barvu vrátit nelze.

Proč pozoruji předčasné šedivění vlasů i v mládí?

Někteří lidé se setkávají s prvními šedivými prameny ještě před dokončením střední školy, nebo před nástupem do prvního zaměstnání. Jak je to možné?

Vliv na to má:

  • Genetika
  • Stres
  • Kouření
  • Nedostatek vitamínu B12
  • Autoimunitní onemocnění
  • Onemocnění štítné žlázy

Pokud máte obavy, že by vám mohlo něco být, určitě je vhodné se objednat na důkladnou zdravotní prohlídku ke svému ošetřujícímu lékaři, který vám může pomoci odhalit pravé jádro problému.

✅ TOP 7 vitamínových komplexů nSrovnání vitamínových komplexůa českém trhu

K dokonalému účesu patří krásné a zdravé vlasy, o které je třeba pečovat hlavně zevnitř. Porovnejte si jednotlivé vlasové výživy v našem praktickém testu.

Lze zabránit šedivění vlasů?

Pokud je šedivění dáno genetikou, není možné tento proces zvrátit. Pokud ale může za ztrátu pigmentu stres, nemoc nebo nedostatečná výživa, lze upravit svůj životní styl tak, aby se šedivění zpomalilo.

Bylinky

Šedivění vlasů: Co ho způsobuje, může být předčasné a lze mu zabránit?

Ačkoliv jsou bylinky velmi nápomocné, s prevencí šedivění pomůže jen málokterá. Někteří lidoví léčitelé doporučují na šedé vlasy pravidelné užívání zázvoru. Populární jsou i černá sezamová semínka, cibule a rozmarýn, který se používá ve formě vlasového oleje.

O něco pozitivnější výsledky mají bylinky na tónování šedivých vlasů. Přírodní ztmavení dokáže do jisté míry šalvěj, černý čaj nebo již výše zmíněný rozmarýn. Pro světlé vlasy využijete heřmánek, kávu a skořici, šafrán nebo šťávu z červené řepy.

Vitamíny

Z vitamínů a minerálů má na vzhled vlasů největší vliv vitamín A, vitamín D, biotin, vitamín E a vitamín B12. Z minerálních látek je extrémně důležitý zinek se železem, hořčík, selen a měď.

Šampóny

V lékárnách lze sehnat speciální šampony, které mají zamezit šedivění a vypadávání vlasů. Z našeho úhlu pohledu se ale jeví mnohem lépe tónující šampony, které vlasům dodají růžový, nebo jiný atraktivní nádech bez toho, aniž byste si museli svoje vlasy barvit. Pokud se se šedivými vlasy smíříte, kupte si speciální šampon na stříbrné vlasy, který je zbaví nežádoucích barevných odlesků.

Přípravky

Šedivění vlasů: Co ho způsobuje, může být předčasné a lze mu zabránit?

Jednou z forem, která vám může pomoci šedivění vlasů trochu zpomalit, je užívání volně prodejných doplňků stravy s vitamíny, minerálními látkami a bylinkami na kůži, nehty a vlasy. Jejich výhodou je dobře sestavené (a hlavně komplexní) složení.

Léky

To, že by na trhu existovaly nějaké léky na recept, které by byly určené proti šedivění vlasů, nám není známo. Opravdu je tedy nejlepší se s lékařem pobavit o doplnění živin a snažit se o své vlasy pečovat co nejlépe to jde. Barva na vlasy to v nejhorším případě jistí.

Jak snášíte šedivění vlasů vy osobně?

Zdroje informací

https://www.healthline.com/health/white-hair – Bílé vlasy: Příčiny a prevence (anglicky)

https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-gray-hair – 20 přírodních metod, jak pracovat se šedinami (anglicky)

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320288 – Vše, co byste měli vědět o šedivých vlasech (anglicky)

 

✅ TOP 7 vitamínových komplexů nSrovnání vitamínových komplexůa českém trhu

K dokonalému účesu patří krásné a zdravé vlasy, o které je třeba pečovat hlavně zevnitř. Porovnejte si jednotlivé vlasové výživy v našem praktickém testu.

Líbilo se? Dejte nás přečíst také svým přátelům!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

O autorovi

Redakce Dokonalyuces.czNa tomto článku se podílel celý náš tým DokonalýÚčes.cz. Připravujeme pro vás tipy ze světa vlasové kosmetiky, přípravků na vlasy, inspirace a zdraví. A to jak pro ženy, tak pro muže. Zvláštní pozornost věnujeme aktuálním beauty trendům, které vám pomohou vybrat ten správný účes v aktuální době.

Za celou redakci děkujeme, že nás čtete. ❤️